torsdag den 20. januar 2011

Andreas, Malte og Lasse. Den grimme ælling analyse

Referat:
Der var engang en andemor, som lå på æg langt ude på landet. En dag klækkede alle hendes æg, undtagen et, som var større end de andre. Andemor lå på det et stykke tid endnu. En dag klækkede det sidste æg, ællingen var meget større end de andre. Andemor troede først at det var en kalkununge, men da hun så at den kunne svømme, besluttede hun at beholde den.
Andemor og ællingerne svømmede over til hønsegården. De andre beboere på hønsegården kunne ikke lide den nye ælling fordi den var grim, og alle beboerne mobbede ham, selv de andre ællinger. En dag flygtede ællingen fra hønsegården. Han fandt en sø, og var der et godt stykke tid. En dag var der jagt ved søen, hvor den grimme ælling holdt til. Mange ænder blev skudt, men den grimme ælling overlevede. Da jægerne var væk, tog den grimme ælling benene på nakken, og løb hen til et gammelt faldefærdigt hus.
Døren var gået i stykker, så den grimme ælling løb ind i stuen. I huset boede en gammel kone, en høne og en kat. Den grimme ælling fik lov til at blive der, fordi den gamle kone troede at den kunne lægge æg. Katten og hønen bryder sig ikke om den grimme ælling, fordi den hverken kan lægge æg, eller spinde som en kat. Så en dag flygter den grimme ælling fra huset, og finder en ny sø. Men det er blevet vinter, så søen fryser hurtigt til. Til sidst er hullet i isen så lille, at den grimme ælling sidder fast. Heldigvis kom der en mand der boede i et hus i nærheden, og hjalp den grimme ælling op.
Mandens børn ville gerne lege med den grimme ælling, men den grimme ælling troede, at de ville sparke den, så han flygtede ud af huset. Den fandt et sted i læ at gå i "dvale" resten af vinteren. Da det igen var forår, vågnede den og så der var nogle svaner nede ved søen. Den grimme ælling var meget fascineret af svanerne. Han gik hen til dem, selvom han troede de ville dræbe ham. Det ville ikke gøre ham noget hvis de gjorde det, for han var jo så hæslig.
Da han var kommet derned bøjede han sit hoved, og så i hans spejlbillede at han selv var en smuk svane. Børnene fra et hus i nærheden kom løbende ud af huset, og så at der var kommet en ny svane i søen. De blev glade, for den var smukkere end alle de andre. De kastede brød ud til dem. Den grimme ælling var endelig lykkelig.


Personbeskrivelse:
Den grimme ælling er meget usikker, og stræber efter at passe ind. Hønen og katten er to meget fine, men ekstremt snæversynede dyr. Andemor bukker meget let under for gruppepres.


Morale:
Lad vær med at give op. Alting er ikke altid hvad det ser ud til.


Modsætninger:
Den grimme ælling og hønen og katten.


Hovedtema:
At være anderledes.

På hvilken måde ligner det virkeligheden?
Der vil altid være mobning, og folk der tror de er bedre end andre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar